Програми для підключення до VPN (Virtual Private Network – віртуальна приватна мережа) можут значно знижувати швидкість доступу до Інтернету. Це пов’язано зі специфікою їх работи. Ці програми не відправляють запит напряму до запитуємого веб-сайту, а діють через сервер-посередник чи декілька таких серверів. Наприклад, якщо такий сервер знаходиться у Нідерландах, та ви під’єднуєтесь через нього, то ви наче фізично знаходитесь у Нідерландах. Коли ви намагаєтесь відкрити якийсь сайт, то всі запити йдуть вже не напряму від вас до серверу на якому розташований сайт, а через VPN-сервер. На кожному з таких серверів є певні налаштування – в першу чергу, пропускна здатність в Інтернет.
Коли VPN активований, програма переправляє кожний запит користувача до будь-якого сайту через ці сторонні сервери. В зв’язку з цим, швидкість завантаження сайтові при використанні VPN нижче, ніж в діючому тарифному плані. Це  проявляється в довгому завантаженні всіх веб-сторінок,  “зависанні” чи перериванні просмотру відео онлайн, або навіть повній відсутності доступу до конкретного інтернет-ресурсу.

Найбільш привабливий із знайдених адресів адресує до давно не існуючого сайту. 

Закони Мерфі

Як виправити?

Який би сервіс (програму, додаток для браузера) ви не використовували, швидкість через VPN буде завжди нижче. Сайти будуть відкриватись повільніше. Питання тільки в тому, наскільки повільніше. Є якісні VPN-сервери, швидкі та стабільні. Но вони зазвичай платні. Якщо ви використовуєте безкоштовний VPN, то напевно стикаєтесь із значними труднощами. Вони дуже навантажені, слабі та зазвичай мають проблеми з налаштуванням. Адже кому цікаво утримувати багато дорогих серверів в різних країнах, обслуговувати їх, та надавати вам безкоштовний доступ.

Якщо VPN безкоштовний, то він або пробний (із обмеженням по швидкості, часу, лімітом на трафік), або у додатку є реклама. 

Якщо ж ви не бажаєте витрачатися на платний VPN, то виберіть якийсь один браузер, встановіть в нього доповнення з безкоштовним VPN та використовувайте цей браузер тільки для доступу до сайтів, на які ви не можете зайти через звичний браузер.

Додати коментар